23 vuoden kokemus, yli 160 hirsitaloa
Omien asiantuntijoidemme Viron valtionmetsistä valikoima hirsimateriaali
Eesti Puitmajaliit 12 vuoden jäsenyyden Viron Puutaloliitto
Vuoden tehdasvalmisteinen talo 2015: Paras käsityönä valmistettu hirsitalo

Hirsitalon tilaajan kolme tyypillistä virhettä, jotka voidaan välttää

Olemme toimineet hirsitaloalalla yli 21 vuoden ajan.

Se on riittävän pitkä aika nähdä ja kokea tyypillisiä hirsitalojen tilaamisen ja rakentamisen yhteydessä tehtäviä virheitä. Alkuaikoina emme itsekään osanneet havaita tarkasti kaikkia erityispiirteitä. Olemme kuitenkin tunnustaneet tekemämme virheet, korjanneet ne ja jättäneet mieleen saamamme oppitunnit itseämme ja muita varten.

Annamme sinulle yleiskäsityksen tärkeimmistä seikoista, joihin kannattaisi syventyä ennen hirsitalon tilaamista. Kyseisiin suuriin projekteihin pätee aina virolainen sanalasku: ”Yhdeksän kertaa mittaa ja kerran leikkaa”.

Jos haluat keskustella jostain asiasta puhelimitse tai tarkentaa sähköpostitse, ota meihin yhteyttä.

1. Talon menoarvio ei ole selvä

Kyseisen virheen ovat kohdanneet useimmiten talon viimeistely- ja kalustamistöitä tekevät henkilöt.

Tilaaja ei osaa usein ottaa huomioon hankkeen kokonaiskustannuksia ja hänellä ei ole tarkkaa käsitystä omista taloudellisista mahdollisuuksistaan. Se johtaa usein tilanteeseen, jossa tuhlataan aikaa 200 neliön talon tilaukseen, vaikka rahat riittäisivät vain 100 neliön talon rakentamiseen.

Sen tähden analysoi perusteellisesti omat mahdollisuutesi ja varaudu myös yllättäviin kuluihin. Sinulle eikä hirsitaloyrityksellesi ei tule tällöin töiden aikana yllätyksiä.

2. Suunniteluun ei oteta mukaan asiantuntijaa

Kun olet selvittänyt huolellisesti taloudelliset mahdollisuutesi, on ensimmäinen askel otettu. Seuraava tärkeä vaihe on laatia luonnos ja piirustukset, jotta saat tehtyä toiveesi selväksi.

Usein käytetään kokematonta arkkitehtiä tai ei käytetä arkkitehtia lainkaan. Talon hintaan vaikuttavat valitettavasti merkittävästi seinien pituudet, seinien yhtymäkohtien määrä, syvennysten määrä ym. mitä tilaaja tai hirsitaloista vähän kokemusta omaava arkkitehti ei osaa huomioida.

Hirsitaloa suunniteltaessa on otettava huomioon lisäksi useita erityispiirteitä, esimerkiksi hirsiseinien painuminen. Kyseinen tietämättömyys voi kostautua myöhemmin.

Luonnoksen teon yhteydessä tulisi selvittää kaikki ihmisten kulkureitit ja paikat, joissa he oleskelevat. Muussa tapauksessa saatat havaita, että keittiön ikkuna on esimerkiksi liian alhaalla ja kaapit eivät mahdu sen alle. Tai että olohuoneessa on ikkuna liian korkealla ja istujat eivät saakaan nauttia kauniista näköalasta.

Kun talon hirsiseinät ovat jo valmiit, on kyseisten yksityiskohtien ratkaiseminen paljon hankalampaa ja kalliimpaa kuin suunnitteluvaiheessa.

Sen tähden ota mahdollisimman varhaisessa suunnitteluvaiheessa mukaan kokenut hirsitaloarkkitehti, joka osaa antaa kyseisiin kysymyksiin neuvoja ja huolehtii siitä, että saisit rahoillesi parhaan mahdollisimman ratkaisun.

3. Tarjoukseen ei paneuduta

Usein monilla aloilla, joissa pyydetään valmistajalta tarjous, tilaaja ei osaa tai ehdi kiinnittää huomiota tarjouksen kokoonpanoon eikä materiaalien laatuun. Sen tähden hän tekee ratkaisunsa vain hinnan perusteella.

Aluksi edulliselta tuntunut vaihtoehto saattaa osoittautua myöhemmin huomattavasti kalliimmaksi, sillä on säästetty väärässä paikassa.

Hintaan vaikuttavat aina valitut materiaalit (luonnolliset vs. mineraaliset), viimeistelyaste, ikkunoiden ja ovien laatu, kattomateriaali yms. Tutustu tarkemmin, miten pyytää hirsitalon hintatarjous.

Olemme aina valmiita jakamaan kokemuksiamme ja ajatuksiamme, jotta saisit parhaan ratkaisun.

Kerro meille rohkeasti toiveesi ja tavoitteesi.

 

Jos tämä artikkeli oli mielestäsi hyödyllinen, painathan “Tykkää”-painiketta. Jos uskot että myös ystäväsi olisivat kiinnostuneita tästä, paina “Jaa”. Kiitos palautteesta!

_____

Uusille lukijoille … Oletko jo selaillut e-kirjaamme ”7 askelta unelmiesi hirsitaloon”, joka on koottu juuri sinua varten?

Käymme hirsirakentamisen kaikki vaiheet perusteellisesti läpi, joten tiedät mikä on tärkeää ja miksi estääksesi hirsitalosi rakennusbudjettia paukkumasta.

Paina tästä ja lue lisää!

Haluatko saada nopeasti vastaukset kysymyksiisi?

Margus Soidla
Ota meihin yhteyttä jo tänään.
Sähköpostiviestiisi vastaa

Margus Soidla

Voit myös soittaa meille+372 511 6172
Ota yhteyttä asiantuntijaamme Top